Friday, June 5, 2015

POROČILO O "REFORMI" ZDRAVSTVA V REGIJI (Zdr. sindikat PRAKTIKUM)




Spoštovane kolegice in kolegi,

poročam o t.i. "reformah" zdravstva v regiji in EU, zato da bi imeli širšo sliko in razumeli kaj se dogaja z zdravstvom tudi pri nas.
V Bolgariji trenutno poteka privatizacija zdravstva. Nov zakon izenačuje privatne in državne bolnišnice. To se pravi, država ne bo več financirala državnih bolnišnic. Točno 72 državnih bolnišnic v Bolgariji se od danes prodaja. Število dispanzerjev je zmanjšano za polovico (podobno kot pri naši "reformi" NMP), eni dispanzerji so priključeni bolnišnicam, ki pa se seveda prodajajo.
Bralci teksta v dnevniku "Sega" ("Zdaj") takšne reforme imenujejo: "genocid": http://www.segabg.com/article.php?id=754269

Povsod v trdnjavi kapitala, ki se imenuje EU, potekajo podobni procesi. Vedeti torej moramo, da naše plače in situacijo v zdravstvu ne narekuje Milojka, temveč kapital iz Bruslja. Tudi če bo Milojka padla, bo tisti, kateri bo prišel za njo delal isto. Zloglasna "fiskalna pravila" je takoj po padcu Janševe vlade uvedle vlada Bratuškove brez polemike. Naši politiki, žal, ne tekmujejo z različnimi programi; tekmujejo le kdo bo boljše služil nadrejenim. Zato je realistično pričekovati težke
čase in zelo trdo borbo za pravice delavcev v zdravstvu.
V tem trenutku v Parizu poteka stavka 8.000 zdravstvenih delavcev, kateri kot mi, zahtevajo boljše pogoje dela in večje plače:
http://www.english.rfi.fr/france/20150521-paris-area-hospital-staff-strike-protest-reforms
Namreč, francoska vlada, tako kot slovenska, mora skrčiti financiranje javnega sektorja. To je t.i. "varčevanje" pri katerem gre za to da se javna sredstva preusmerijo v privatne žepe izbranih.
Slovenska vlada je od 2011 do danes zmanjšala zdravstveni proračun za 20%. V Parizu "morajo" zmanjšat stroške za 20 milionov evrov, kar bo prizadelo 75.000 zdravstvenih delavcev v 38 bolnišnicah. Lepo je prebrati, da zdravniki v Parizu, iz solidarnosti do sodelovcev podpirajo štrajk. Tudi mi moramo gojiti  solidarnost, medseboj in širše.

Kolega Kuštrin, ki dobro vodi našo stavko, rad pove da "nismo več v socializmu". Bi moral za tim stavkom postaviti vejco in dodati "žal".

Lep pozdrav
Dimitar Anakiev

PS. "Reforme" in "modernizacija" so seveda polepšani sinonimi za eufemizem "varčevanje".

No comments:

Post a Comment