Tuesday, September 8, 2015

JESU LI NAŠI SINDIKATI ŽUTI ILI CRVENI?

Dimitar Anakiev

JESU LI NAŠI SINDIKATI ŽUTI ILI CRVENI?

Kada je krajem februara 1919 u Moskvi osnovana Komunistička internacionala odmah je, iste godine, u Amsterdamu održana osnivačka skupština internacionale žutih sindikata. Žuti sindikati su organizacije radnika koji štite svoje gazde jer im gazde daju posao. To su sindikati osnovani i finansirani od samih vlasnika kompanija. Žuta boja zato što odbacuju crvenu, boju socijalizma. Žuti sindikati odbacuju klasnu borbu i proklamuju klasnu saradnju. S obzirom da žuti sindikati krše radnička prava zabranjeni su 1935 godine američkim saveznim zakonom a 1949 ih zabranjuje i međunarodno radničko pravo (ILO konvencija 98, član 2).

Dva slovenačka lekarska sindikata Fides i Praktikum zakazala su za ovaj septembar lekarski štrajk do ispunjenja sindikalnih zahteva za povećanjem plata i poboljšanja uslova rada. Aprila je bio uspešno sproveden jednodnevni štrajk upozorenja. Više od 90% lekara podržalo je svoje sindikalne vođe a pridružio se i sindikat sestara. To znači odbaciti mere štednje EU. To znači pad slovenačke vlade. I šta se desilo? Ništa. Evo septembra obavijenog jesenjenjom tišinom. Opalo lišće ćuti. Predsednici odgovarajućih partija pozvali su, izgleda, sindikalne vođe i rekli im da se povuku...

Kada mi je ovog juna predsednik i osnivač sindikata Praktikum (Sindikat lekara opšte prakse) upao u reč zato što napadam vladu, i kada sam ga upozorio da sindikalisti normalno napadaju vladu, "po opisu radnog mesta", odgovorio mi je "moja vizija je drugačija...". Očito su njegove sindikalne vizije obojene žutom bojom. A tako je i sa drugim sindikatima, to je naša kolonijalna, poststaljinistička, stvarnost. Za nas na Balkanu ne važe međunarodno radničko pravo, mi smo jednostavno porobljeni i kao u nekadašnjoj reklami Lesnine "podvučeni žutim".

No comments:

Post a Comment