Friday, March 27, 2020



  REVOLUCIONARNI EFEKTI PANDEMIJE COVID 19: (Uvodnik Novog borca, Jugoslovenske  tribine, br. 13/6)

Pandemija Covid 19 ima ceo niz revoluciuonarnih efekata na koje moramo obratiti pažnju, iako su vidljivi golim okom tj. „bodu oči“ u svojoj globalnoj pojavnosti.
Pogledajmo koji su to efekti:

1.Covid 19 je pokazao da je moćni imperijalizam/kapitalizam zapravo veoma slab, i da može biti srušen preko noći. Imperijalistički giganti poput Amerike i Nemačke su na kolenima a savez imperijalista i njihovih najodanijih sluga zvani Evropska unija je pokazao nesposobnost solidarnosti i karakter koji je već pre poznat: to nije savez naroda i ljudi već savez hijena koji uništava narode. To što su uradili Grčkom narodu, sudbina je svih nas ostalih.

2.Pandemija Covid 19 nije poslana od boga već je rezultat krize javnog zdravstva prourokovane 40 godišnjom vladavinom neoliberalizma i politikom „štednje“ koja je novac iz zdravstvenih budžeta „preraspodelila“ u džepove najbogatijih. Sistematski su zatvarani zdravstveni kapaciteti i uništavana medicinska oprema zato da bi zdravstvo postalo industrija profita u rukama bogatih. Ova pandemija je pokazala da moćno javno zdravstvo nema alternativu. A to znači da ni socijalizam nema alternativu.

3.Međunarodna solidarnost i požrtvovanost u spašavanju ljudskih života u zemljama imperijalizma koju su pokazali lekari i medicinsko osoblje iz zemalja u kojima su na vlasti komunisti, poput Kube i Kine, dragocena je lekcija o snazi socijalizma. Čak i socijalizam iz jedne male ostrvske zemlje kao što je Kuba, koju su isti imperijalisti tokom stogodišnje izolacije sistematski osiromašivali i uništavali, pokazuje svoju ogromnu moć i idejnu superiornost. A to za njih nije novost jer oni istu međunarodnu radničku solidarnost decenijama pokazuju u celoj Južnoj Americi i delovima Afrike. Evo sad pomažu i radničkoj klasi i ljudima u imperijalističkoj Evropi, unutar prebogate EU, koja nije sposobna da učini ni jedan korak ljudskosti ako nije povezan sa profitom. EU je danas samo prljava kapitalistička prošlost bez budućnosti.

4.Štaviše, principi tržišta dokazuju svoju monstuoznu destruktivnost: cene respiratora u SAD skočile su sa 14.000$ na 40.000$ a država je prepustila pojedincima snabdevanje ovim aparatima neophodnim za održavanje života pogođenim delovima ugrožene populacije. Šta je to drugo nego ozvanično „ratno profiterstvo“ na račun mnogih izgubljenih života. To je slika imperijalizma za koga je jasno da ne može da preživi a kamo li da vodi celo čovečanstvo – a vodi ga nigde drugde nego u grob.

5.Pandemija Covid 19 još jednom je pokazala globalni karakter čovečanstva: politika zatvaranja i samoizolacije nema perspektive, nacionalizam, prihvatljiv donekle kao odbrambena strategija, je atavizam a međunarodna radnička solidarnost je put kojim čovečanstvo mora da hoda ako želi da ima budućnost, a budućnost može biti samo jedna: socijalizam i komunizam.

Uredništvo,
Novi borac, Jugoslovenska radnička trebina, 27.3.2020  

No comments:

Post a Comment