Thursday, December 11, 2014

ANEKSIJA BOSNE 2.0




Nedavno se na spletnoj stranici srpskih "internacionalista-marksista-revolucionara" pod nazivom Marks21 pojavila politička slika našeg regiona uz tekst Jelene Lalatović "Srbija pred lažnim izborom" (u vezi Južnog toka) po kojoj ispada da je republika Srbija već anektirala deo BIH. Naime zvanična zastava BIH, koju zvanično priznaje i današnja republika Srbija, degradirana je na nivo jednog od entiteta (zamenjuje zastavu Federacije) dok je drugi deo BIH podelila srpska zastava ravnopravna sa državnom zastavom BIH. To nije jedina politički sporna "istina" ove karte koja ozvaničuje i aneksiju Krima od strane Rusije ali zato ne prikazuje republiku Kosovo. Upozorenje koje sam upisao u komentar na web - strani Marks21 nije objavljeno a kada sam na Levom samitu Srbije, na kojem je tekst takodje bio distriburan, upozorio Vladimira Unkovskog-Koricu, koji je jedan od vodećih ove grupe, na nacionalističku intonaciju slike i pozvao ga da se kao navodni revolucionarni marksista internacionalista javno distancira od nacionalistične dikcije nije smatrao za shodnim da to i učini - preporučio mi je da to sam učinim ako sam nezadovoljan. Evo mojih komentara iz razgovara sa Koricom na LSS:


Ova karta pokazuje da je Srbija već anektirala deo BIH jer je državna zastava predstavljena tek kao deo entiteta (federacije)

Ova karta gasovoda usput lažira i zastavu BIH u kojoj je zvanična državna zastava predstavljena kao zastava Federacije a ne cele BIH dok je srpska zastava rapnovravno sa njom. Da li je Srbija već anektirala deo Bosne kad se objavljuju takva lažiranja?

Niko ne odgovara na ovo pa bih molio drugove iz Marks21 da se javno opredele prema nacionalističkoj politici u Bosni 90-tih tako kao što su se na svojem blogu opredelili prema Kosovu. Jer ako podržavaju nacionalističko komadanje Bosne oni su onda na liniji Miloševićeve politike tj. "Memorandoma SANU" koji i predvidja "menjanje Kosova za parče Bosne" kao zvaničnu politiku srpskog nacionalizma. Treba na primeru Bosne pokazati jesi li nacionalista ili internacionalista. Džabe je zalagati se za "internacionalizam" a usvajati osnovne politike nacionalizma koji u 90-tim bio ne samo razarajući več i genocidan. Molim dakle drugove iz Marks21 da se javno opredele prema politici komadanja Bosne. Ako nastave da ćute onda če ova karta, od koje se ne ogradjuju, biti njihov stav.

Uz svo poštovanje, Vladimire, svih stavova koje Marks21 ispostavlja - i koji me motivišu da ovo pišem, moram kao marksista konstatovati činjenice a Ti molim te popravi ono što sam propustio da pravilno uočim. Prvo, činjenica je da se Marks21 još uvek nije distancirao od gore lažirane zastave BIH a koju je ponudio kao svoj stav. To je objektivan problem. Drugo, u pretstavljanju na blogu Marks21, u rubrici "O nama" gde se popisuju bazični principi - stav prema Kosovu je nedvosmisleno zapisan a stav o BIH nije. Nedostatak stava o podeli i komadanju BIH ne može se kompenzovati stavom "o tome smo pisali u nekim drugim tekstovima na nekom drugom mestu". Treće, na tim drugim mestima tema podele i komadanja Bosne se tretira u veoma širokim potezima u kojima je ne samo suština zamagljena već ima rečenica za koje bi neko mogao posumljati da opravdavaju politiku srpskog nacionalizma u Bosni. Na primer, u tekstu Rat na Balkanu? - tamo gde se govori o raspadu SFRJ - zapisano je da su "srpski šovinistički krugovi bili preplašeni da će ostati bez velikog dela srpskog stanovništa"? Ovako protumačena istorija BIH, na osnovu koje se je Bosna delila jer su Nemci preplašili srpske nacionaliste pa ispada da oni nisu ni mogli postupiti drugačije nego komadati Bosnu, je na samo buržoazno idealistična (uzima "strah" kao pokretač istorije) već zbog stereotipa istorijskog konteksta budi i odredjene simpatije-svi mi "znamo" da se od Nemaca mora braniti i tako, uz vrlo malo didaktičkog preterivanja, dođosmo do Srebrnice kao defanzivne akcije i leka za strah srpskih nacionalista. Ova simpatija za podelu BIH ponovo se pokaže u rečenici gde se tzv. Republika srpska pominje kao anti-Nato tvorevina, i time se legitimitet podele - vrlo posredno ali nedvosmisleno - potvrdjuje. Mislim, da nisu data prava objašnjenja a posebno ne sažeto i precizno. Odnosno, nedostaje dosledna marksistička analiza komadanja BIH i lakejske uloge pre svega srpskog nacionalizma a zatim i svih drugih nacionalizama.

  Ono što je 1914 za nemačku "levicu" bilo glasanje za ratne kredite, to je 2014 za srpsku "levicu" pitanje komadanja i anaksije dela BIH. Da ne ispadne da smo mi (bili) protiv aneksije BIH od strane Austrije zato što želimo da BIH, ili deo BIH, anektira Srbija. "Levica" u službi imperijalizma nekad i sad?!


Ne možemo mi iz Slovenije da se obračunavam sa srpskim nacionalizmom-mi ovde se obračunavamo sa slovenačkim nacionalizmom. Drugovi u Srbiji morajo prvi da se obračunaju sa srpskim nacionalizmom. Onda možemo svi zajedno da se borimo protiv nacionalizma i da vodimo politiku radničkog internacionalizma. Komadanje BIH je lakmus papir za srpski nacionalizam koji pokazuje da li je nečiji stav nacionalistički ili internacionalistički. 

Dimitar Anakiev

No comments:

Post a Comment