Friday, March 8, 2013

"IZBRISANI", KAJ TO JE? (pojasnila za novinarje in urednike)

Spoštovani,

obveščam vas, da sva odvetniški kandidat Dominik Nemec in jaz pripravila in odposlala zahtevek za objavo popravila na RTV SLO in RADIO SI (skupaj z VAL 202).
V zahtevku zahtevamo da se formulacija:

»Ker niso vložili zahtevka za državljanstvo, so, v nasprotju z drugimi tujci, ki so ravnali enako, ostali brez stalnega prebivališča«.

popravi z naslednjim pojasnilom:


"Izbrisani so zakoniti prebivalci Republike Slovenije, katerih zakoniti status prebivalca Republiki Sloveniji ni bil odvisen od pridobitve državljanstva Republike Slovenije. Za izbris teh zakonitih prebivalcev Republike Slovenije ni obstajala pravna podlaga v veljavni zakonodaji, kar je dokončno ugotovilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice s sodbo z dne 26.6.2012 v zadevi Kurić in drugi proti Republiki Sloveniji. Vprašanje, ali so izbrisani vložili vlogo za državljanstvo ali ne, v tem kontekstu ne samo da ni relevantno temveč je zavajajoče."


V pripravi smo izhajali iz pojasnil, katere je g. Matevž Kricvic podal široki paleti urednikov na TV Slovenija. Ta pojasnila smo objavili tudi na:

http://izbris-blog.blogspot.com/2013/03/pojasnila-matevza-krivica-urednikom-rtv.html
ter na Facebooku in Twitterju.

Zakonski rok za objavo popravil je 48 ur, tako da bomo hitro videli ali so res dezinformacije bile slučajne. V svakem primeru tema je zanimiva za Komisijo za peticije...
Prvič po 21 let smo izbrisani v situaciji da popravljamo javne medije in informacije, ki se javnosti servirajo o nam. Na svoj način gre za zgodovinski dosežek: počasi postajamo stvarni subjekti
svojega življenja.
Hvala Matevžu Krivicu za bliskovito akcijo, ki je bila esencijalnega pomena in vsem drugim, ki ste zavzeli za popravek informacije.
Še pojasnilo za Blaža: po nasvetu g. Krivica MMC RTV SLO je takorekoč takoj umaknil zavajajočo animacijo.
Mag. Darko Puki, odgovorni urednik RADIA SI, me je ravnokar obvestil da bodo jutri (9.marec) objavili popravek.

Lep pozdrav vsem,
Dimitar Anakiev

5 comments:

  1. Objavljamo tukaj original tekst MMC RTV SLO skupak s komentarji bralcev zaradi ilustracije učinka napeke "ker niso uložili zahtevka..."

    Izbrisani ne želijo samo odškodnin, ampak tudi povrnjene pravice
    Obletnica izbrisa iz registra
    26. februar 2013 ob 19:22
    Ljubljana - MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
    Pred 21 leti je bilo iz registra stalnih prebivalcev Slovenije izbrisanih več kot 25.000 ljudi, pripadnikov nekdanjih jugoslovanskih držav.
    Ker niso vložili zahtevka za državljanstvo, so, v nasprotju z drugimi tujci, ki so ravnali enako, ostali brez stalnega prebivališča.
    Formalni neobstoj jim je uničil življenja, država pa krivic še vedno ni popravila. Država mora sicer do konca junija na podlagi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice pripraviti odškodninsko shemo za vse izbrisane. Žrtve izbrisa pa želijo še, da se jim povrnejo pravice, ki bi jih imeli, če bi v Sloveniji imeli prijavljeno stalno prebivališče.

    KOMENTARJI:

    -Želje in zahteve izbrisancev se pa tudi množijo kot gobe po dežju. (SAM)
    -Koliko od teh je bilo leta 91 92 v Sloveniji? (krik)
    -Še več bi jih morali izbrisat in jim dat enosmerno vozovnico za vlak. Če so drugi lahko v skladu z zakononom takrat dali vloge za državljanstvo so sami krivi in nimajo kaj jokat. Njihova domovina itak nikoli ni bila, ni in ne bo SLO. Sploh ne razumem, kaj mediji to solato sploh dajejo sem... (bondi)
    -Tudi vas bo evropska unija razmnožila..... (stefana)
    -Spokite dol nazaj od koder ste prišli, banda! (Kosmata Pazduha)
    -A seveda, denar jim diši. (jan15)
    -kar kocine mi gredo pokonci, ko berem te njihove zahteve. Vsi vemo, da so se skrivali na jugu (Proteus)
    -Ker niso vložili zahtevka za državljanstvo, so, v nasprotju z drugimi tujci, ki so ravnali enako, ostali brez stalnega prebivališča.

    Je potrebno reči še kar koli drugega? Zgornji komentarji najbrž tega stavka ne (z)morejo prebrati, ali pač? (brooko)

    -@ bondi
    Če so drugi lahko v skladu z zakononom takrat dali vloge za državljanstvo so sami krivi in nimajo kaj jokat. Njihova domovina itak nikoli ni bila, ni in ne bo ...


    A da ti začneš uporabljat možgane?

    Izbrisani so tisti, ki niso želeli slovensko državljanstvo. Želeli so le obdržat stalno prebivališče.
    Avstrijci, Italijani, Eskimi, Bušmani .... ki so imeli stalno prebivališče so le tega lahko obdržali. (histrion)

    -Gledam tv dnevnik , kjer se dnevno pojavljajo "novi Slovenci ", ki tukaj zivijo desetletja kot sami pravijo in kaj slisim ? Tako slovenscino , ki jo uporabljajo ti drzavljani slisimo siamo se v kitajskih restavracijah in se tam jo govorijo boljso .Kaj sem hotel povedat (?) , da ti ljudje se nocejo asimilirat in ne sprejemajo nase kulture, jezika , navad ampak nam kar naprej vsiljujejo svoje z podporo botrov in DS in palcka ! Slovenija ne SME tem ljudem dati niti centa , kvecjemu la ho prispevamo za enosmerno ! (Gotard)

    -Odločbe bodo napisane v slovenščini in jim spet ne bo prav ker jih ne bodo razumeli. Večina teh t.i. izbrisanih je bila ves čas v Sloveniji in se v 22 letih niso naučili slovenščine. Toliko o njihovi lojalnisti do države. Večini gre samo za denar in EU potne liste. (niktalop)


    ReplyDelete
  2. KOMENTARJI (2) s portala MMC RTV SLO:

    -histrion
    zbrisani so tisti, ki niso želeli slovensko državljanstvo. Želeli so le obdržat stalno prebivališče.

    To je čista laž. Poznam več primerov ko niso sprejeli slovenskega državljanstva, a so obdržali stalno bivališče. Večina neslovencev si je lahko uredila status brez težav. Ti t.i. izbrisani pa ne, ker se niso odpravili urediti ali državljanstva ali bivališča in to kljub večkratnim pozivom in podaljšanju roka. So pač stavili na Beograd in JLA. Pa se jim ni izšlo. (niktalop)

    -kod so pa bli 91 skrival ko niso vedeli kaj bo kok jih je pa blo na cesti proti JNA ONI SO RAČUNAL DA BO VELIKA SRBIJA (janez-trojar)

    -Tole sem nehal brati že pri podnaslovu. "...pripadnikov nekdanjih jugoslovanskih držav" my ass. Nekdanjih jugoslovanskih držav! (ffrancelj)

    -Kdor meni, da mu je bila napravljena krivica naj to dokaže in iztoži na sodišču. Individualno! (nacekpacek)

    -bondi
    # 26.02.2013 ob 20:04
    Prijavi neprimerno vsebino Še več bi jih morali izbrisat in jim dat enosmerno vozovnico za vlak.

    Če so drugi lahko v skladu z zakononom takrat dali vloge za državljanstvo so sami krivi in nimajo kaj jokat. Njihova domovina itak nikoli ni bila, ni in ne bo SLO. Sploh ne razumem, kaj mediji to solato sploh dajejo sem...+ 4 glasovi
    ----------------------------

    ReplyDelete
  3. KOMENTARJI (3) s portala MMC RTV SLO:

    Pred več kot pol stoletja so Nemci ob pomoči podobno , kot ti, mislečih Slovencev, z enosmerno vozovnico v živinskih vagonih prevažal Slovence tako na jug kot direktno v krematorije. (jarovit)

    -Sploh pa, ali ima naša država sprejeto kakršnokoli imigracijsko politiko - koliko tujcev bomo sprejeli, kakšnih profilov, poklicev in iz katerih držav? Število brezposelnih je vsak dan večje, število jugosov v večjih mestih pa tudi. Pa ne da bi bil pretiran nacionalist, vendar lahko bi se kaj naučili na primerih drugih - npr. Francije in Nemčije, kjer je multi-kulti povsem spodletel eksperiment. Pri nas pa se o tem ne govori, očitno tudi ne razmišlja. Neka taboo tema je to, očitno. (nacekpacek)

    -Svašta pič..a rodi,vojska nahrani i obuče.
    Ne ljubi se mi več, zato takole -
    Če smo nekaterim tule pišočim asom dali državljanstvo,potem je res škoda,da nismo še tem 25 tisočim,pa tudi,če niso zaprosili za njega.Feler ne bi bil nič večji,sramota pa tud ne. (felipesko)

    -Pravilno in logično.
    Gospodje ve se tudi kdo vse je kriv za izbris, pa kar njim vzeti za odškodnine.
    Politiki podo pač morali za svoja početja odgovarjti tudi s svojim premoženjem. Potem se nam bodo vremena zjasnila ljubi Slovenci. (jaka 303)

    -felipesko, prav imaš. Mi je pa zelo zanimiv komentar brooka, kateremu nestrpneži popajo pluse ravno zaradi tega, kar je zapisal v zadnjem stavku. Da ponovim.
    Ker niso vložili zahtevka za državljanstvo, so, v nasprotju z drugimi tujci, ki so ravnali enako, ostali brez stalnega prebivališča. Pa ste zmožni ta stavek razumet? Da npr. en Lars in Švedske, ki je ravnal kot Ibro iz Zenice ni ostal brez stalnega prebivališča. Ali vam še zdaj ne potegne? (wasabi)

    -zbrisani ne želijo samo odškodnin, ampak tudi povrnjene pravice

    poleg odškodnin in pravic bi zahteval tudi opravičilo. najprej odgovornih za izbris (ne vem , zakaj niso v zaporu, ampak ok), nato pa še janše, ki jih je označeval za okupatorje.

    šlo je nekako tako - da bi se izognili tožbi na mednarodnem sodišču za človekove pravice je pahorjeva vlada pripravila zakon, ki naj bi popravil krivico izbrisanim. opozivija z janšo na čelu je ta zakon označila za "neprimeren ker nagrajuje okupatorje", nato je sledila interpelacija teh pametnjakovičev, par mesecev kasneje pa tožba (dobljena, btw) in popravljanje krivic v tajnosti ravno tega človeka, ki jih je označil za okupatorje.

    pa kdo je tukaj neumen. janša naj plača izbrisanim iz svojega žepa, kot tudi njegov kompanjon, ki jih je izbrisal. nato naj se opraviči, ker je zaradi njegove neumnosti slovenija doživela mednarodno sramoto (tem opravičilu naj se pridruži celotna takratna opozicija).

    Toliko. (el CARTEL)

    -zbrisani so tisti, ki niso želeli slovensko državljanstvo. Želeli so le obdržat stalno prebivališče.
    Avstrijci, Italijani, Eskimi, Bušmani .... ki so imeli stalno prebivališče so le tega lahko obdržali.

    točno to. brisalo se je selektivno, kot "kazen" ker nočejo vzeti državljanstva. to je pač v nasprotju z demokratičnimi standardi - niti ena država, ki je kolikotoliko demokratična ne sili nikogar, da vzame državljanstvo, če ga noče.

    tako da ne vem, kaj je polovica komentarjev jokavo užaljenih. pač niso hoteli vzeti državljanstva, ni jim ga bilo treba, če ga pač nočejo

    sicer pa jim je sodišče za človekove pravice dalo prav. se sprašujem, koliko denarja je šlo za (nesposobno) slovensko obrambo na tem sodišču? to naj tudi prištejejo tistim, ki so to situacijo povzročili (janša & Co.),. Zakaj bi vsi plačevali za to? jaz nikogar nisem brisal, niti sem podpiral brisanje. zakaj bi jaz plačal? naj plačajo odgovorni (el CARTEL)

    ReplyDelete
  4. KOMENTARJI (4) sportala MMC RTV SLO:

    -@Wasabi
    Saj tud sam nisem verjel od začetka,ne vem kakih 15 let nazaj.ko je mladina objavila par intrvjujev z dotičnimi različnih starosti in profilov,sem mislil,da to ni možno,da to je par primerov.No potem se je pa razvedelo.Ampak veš kaj me najbolj moti,da par politikov,ki vsi vemo,da razumejo ala Grims in jurišniki,še 2010,pred vesoljno Slovenijo nakladajo in se sprenevedajo.Zdaj jim je največja fora,da so vsi obljubljali,da ne bo odškodnin.Halo?Zdaj bom odgovarjal in mu garantiral,da ne bo odškodnine,ker je pač zajebal pred 20 leti in ne prizna,da ga režemo.Odločbo mu moraš dat,če bo pa tožil,je pa posameznikova odločitev.In ker še 2010 nismo hoteli oz je SDS vložila interpelacijo, so se odločili še za Strasbourg in zdaj imamo kaj imamo.
    Res bi enkrat želel,da mi eden teh pametnjakovičev razloži definicijo -odgovornost. (felipesko)

    - @Wasabi
    Pozabil bistveno.Tud sam nisem mogel verjet,da je to veljalo baje samo za Jugo.Ko sem to slišal,ti je pa kristalno jasno,da ni pomota al šlamparija ampak kriminal.Res bi morali zahtevat to kurčevo politično odgovornost za vse avtorje in direktno ter objektivno odgovorne,ker kakšno drugo opravičeno potrebno kazen pričakovat v naši ljubi Sloveniji je utopija. (felipesko)

    -Naj se vsak primer individualno resi na sodiscu ampak naj si sami financirajo strosek za prevajalske storitve (high fidelity)

    -To bi morali dati na referendum. (MIRNČAN)

    -Vrači propadle rdeče zablode, ki je temeljila na povezovanju sil okoli kupa denarja in je bila gravitacijska sila, ki jih je družila delitev plena, je lahko samo kratkotrajna utvara. Rdeči vrači lahko plešejo okoli praznih loncev kolikorkoli hočejo, ampak berz poštenega dela, ki ga pa sami niso sposobni, saj so lonce polnili s krajo in krvjo nedolžnih slovencev ne bo povzročilo drugega, kakor srd natagnjencev, ki pa ker so taki, kakor njihovi vrači lahko za vrače pomeni žalosten konec. (Tomažin)

    -Skratka veselje je gledati, kako se banda tatov in morilcev na koncu pokolje med sabo! (Tomažin)

    -Mirnčan, ti bi dal zadeve z evidentnim hudim kršenjem in kratenjem človekovih pravic na referendum?
    ESČP je povedalo svoje in čeprav nisem jaz nikogar izbrisal, me je pošteno sram, da je to storila država, katere državljan sem! Prvi, ki bi se moral opravičit je pa v Bruslju. Brez sramu. Orgličar. Da dol padeš no. (Wasabi)

    -Če bolj bodo rdeči vrači sodrgi svojih vprivržencev zbujali apetite in plesali okoli praznih loncev, bolj zanesljivo bodo sami končali v njih. Potam pa samo še kupčka podret! (Tomažin)

    -Izbrisani imajo večje pravice od ostalih prebivalcev Slovenije! Postavili so jih nad pravno državo, s tem ko so jih kolektivno z zakonom določili izredne pravice, namesto da bi jih obravnavali posamično, kot je to normalno v pravnih državah. S tem so izenačili krive in tiste, ki se jim je mogoče storila res krivica. (barezi)

    -Od takrat pa do danes imamo 210.000 novih priseljenih državljanov. Za krivice izbrisanih naj odgovarjajo tudi materialno odgovorni ki so takšen dekret podpisali. Ministri so znani, sekretarji tudi, direktorji urada tudi...zakaj bomo mi državljani plačevali račun za storjeno škodo, ki so jo povzročili zaposleni visoki uradniki, ki so za zaupano jim delo prejemali plačo.Nasprotujem kolektivni odgovornosti. (zemljemerec)

    -Jaka303, na nobeno stvar ne smeš gledati črno-belo, tudi tukaj ne. (kozorog1973)

    -@ niktalop
    To je čista laž. Poznam več primerov ko niso sprejeli slovenskega državljanstva, a so obdržali stalno bivališče. Večina neslovencev si je lahko uredila status brez težav. Ti t.i. izbrisani pa ne, ker se niso odpravili urediti ali državljanstva ali bivališča in to kljub večkratnim pozivom in podaljšanju roka.

    Nakladaš. Oziroma - to kar TI pišeš je čista laž.
    Osebno ne poznaš enega samega primera.
    Tisti, ki smo si uredili status smo Garali za to. Osebno sem 6krat*** dopolnjeval vlogo.
    Nihče nas ni pozval in rok ni bil podaljšan.

    ReplyDelete
  5. KOMENTARJI (5) s portala MMC RTV SLO:

    *** - med drugim -
    Če nisi bil nosilec stanovanjske pravice (ker je lastnik bil zakonski partner), si potreboval pri notarju overjeno izjavo lastnika, da lahko živiš pri njem (torej zakoncu). Potreboval si overjen lastninski list, izjavo lastnika katere dele njegove lastnine lahko uporabljaš, podnajemno pogodbo ...
    Pa potrdilo o nekaznovanju (in da nisi v kazenskem postopku) v Sloveniji. Za povrh - potreboval si (ne več kot 14 dni staro) potrdilo, da tudi v republiki v kateri si rojen nisi bil kaznovan in da nisi v postopku.
    Pa potrdilo o zaposlitvi in višini mesečnega dohodka.
    Pa nove dokumente republike v kateri si bil rojen.
    Pa ....

    Večina tistih, ki so ostali brez dokumentov je funkcionalno nepismenih - v celi državi pa ni bilo ene same institucije, ki bi jim pomagala dojet kaj od njih pričakujejo.

    -Pravice!?Torej bodo zahtevali se 20 let delovne dobe,tak si mislim. (bobbek)

    -histrion*** - med drugim -
    Če nisi bil nosilec stanovanjske pravice (ker je lastnik bil zakonski partner), si potreboval pri notarju overjeno izjavo lastnika, da lahko živiš pri njem (torej zakoncu). Potreboval si overjen lastninski list, izjavo lastnika katere dele njegove lastnine lahko uporabljaš, podnajemno pogodbo ...
    Pa potrdilo o nekaznovanju (in da nisi v kazenskem postopku) v Sloveniji. Za povrh - potreboval si (ne več kot 14 dni staro) potrdilo, da tudi v republiki v kateri si rojen nisi bil kaznovan in da nisi v postopku.
    Pa potrdilo o zaposlitvi in višini mesečnega dohodka.
    Pa nove dokumente republike v kateri si bil rojen.
    Pa ....
    ---------------------------
    če si hočeš uredit papirje v tujini ni neke bistvene razlike, pa da ne govorim da se jih po 10x zgubi in podobno..standardni birokratski postopek..za katerega ste se zavestno odločili s tem ko ste odklonili državljanstvo..
    državljanstvo ga pač odkloniš, razumem, samo zakaj klinca si pa ne zrihtaš papirjev pa ne!! (najmad)

    -zrihtaš papirjev..mislim ostalih 20000 (najmad)

    -pa vprašanje za vse : Le kaj je počel Drnovšek od leta 1993 do 2000 ko je vodil vlade da ni tega "izbrisa" sanirtal , Kaj je počel Krivic kot ustavni sodnik od leta 1991 ? in ne nazadnje vprašite Potrča zaka je leta 1999 zavrnil že parafiran zakon o "izbrisanih" - pol pa nam mlečnozobci nakladajo dalje . (mrki1)

    izbrisani-prebrisani:
    http://www.youtube.com/watch?v=6u0LQhEEzMc

    Izbrisani-primer Milan Aksentijević
    http://www.youtube.com/watch?v=DFByCSV837Y

    Kljukci slovenske politike-Izbrisani 2.del
    http://www.youtube.com/watch?v=SEGbcDtZCa8
    (mrki1)

    -če se kljub pozivu, ki so ga dobivali tudi po pošti niso šli prijavit na upravno enoto pol ne more bit nihče izbrisan.
    Tu ni kriv noben janša ,kučan ,drnovšek ampak ibro,... s tuzle sam,ker se ni odzval na pismo ,ki ga je dobil po pošti.

    @el CARTEL
    ,ker mislim ,da si tudi del te zgodbe izbrisanih, nevem mogoče ti ,starši, širša družina ?? mi prosim povej zakaj se takrat niste odzvali na tisto pošto ?? a ste bli na jugu ?? mogoče špekulirali ??..... nevem ,ker moja družina se je odzvala in ni bilo potem nobenga problema. (sportb)

    -Nekateri bolj pametni od ESČP. Zakaj ne delate v Strasbourgu, pravni strokovnjak (Wasabi)å

    ReplyDelete