Thursday, April 4, 2013

JANŠISTI ZAPUŠČAJO PEN


Dobra novica, ki prihaja iz slovenskega centra PEN je odhod klike janšističnih pisateljev (ali "pisateljev", ker Janša je pisal edino na Twitterju, kakšen pisatelj je nadškof in podobni ni treba razlagati)... Torej odhod enaistih-dvanaestih janšistov (Andrej Capuder, Alenka Puhar, Anton Stres, Brane Senegačnik, Niko Grafenauer, Boris Pahor, Drago Jančar, Dimitrij Rupel, Jože Snoj, Borut Trekman, Feri Lainšček, in Mitja Čander) je vsekakor dobra novica za mlado slovensko demokracijo, katero so dva desetletja preganjali (in pogosto imeli za talko) demoni fašistične kolaboracije. Patetični a iskreni so tisti "old style" janšisti, ki ne morejo živeti brez svojega kaplarja. Smešni so tisti mlajši (čeprav se tudi nekateri starejši znajo lepo sprenevedati), ki se zavedajo nepriljubljenosti janšisma in izstopajo iz PEN-a "ne zaradi tega ker sta Janša in janšizem pregnani iz PEN-a, temveč zato, ker se je zgodila polarizacija..." (sic!) No, za nevedneže naj povemo da PEN obstaja ravno zaradi polarizacije: vrednot, dobra in zla, svobode in nesvobode, fašizma in demokracije... Edino države, kot je Severna Koreja so "nepolarizirane". Ravno to je dobra novica: Slovenija ne bo već Severna Koreja.

Vsak, ki si prebere načela PEN-a bo zlahka razumel, da Janši in janšistom ni bilo mesta v PEN-u, ker so načela PEN-a točno nasprotna politiki janšizma. To se seveda tiče tudi izbrisanih in o tem govori tudi Boris A. Novak, citiram iz Dela: »Menim, da se kolegi, ki so izstopili, sprenevedajo o naravi Janševega delovanja in stališč,« in dodal, da so bila pri izključitvi Janše bistvena pravila Pena, ki izhajajo iz mednarodne listine, ki jo je Janša »zelo pogosto prekršil,« piše STA.
Kot primere je navedel javno in obilno dokumentirano propagando zoper izbrisane in Rome ter Janševe javne grožnje intelektualcem, ki so uveljavljali svobodo izražanja mnenja, kar je temeljna vrednota Mednarodnega Pena. Poleg tega si je Janša »v zadnjem času dovolil, da je vodstvo Slovenskega Pen označil z izrazoma 'udbovci' in 'oznovci' in s tem potrdil, da stoji za kampanjo Reporterja in Demokracije v zvezi z napadi na pisatelje v zadnjem letu dni,«

Temeljna listina Mednarodnega PEN-a bazira se na naslednjih stališčih:
1.
Književnost ne pozna meja, zato naj kljub političnim ali meddržavnim razprtijam ostane skupna vrednota narodov.

2.
Umetnine, dediščina vsega človeštva, naj v vseh okoliščinah, posebno pa v vojnih časih, ostajajo varne pred narodnimi ali političnimi strastmi.

3.
Člani PEN v vseh časih zastavljajo ves vpliv, kar ga imajo, za dobro razumevanje in medsebojno spoštovanje med narodi; zavezujejo se, da bodo po svojih najboljših močeh odpravljali rasno, razredno in narodno sovraštvo in podpirali ideal združenega človeštva, živečega v miru v združenem svetu.

4.
PEN se zavzema za načelo, naj ideje neovirano krožijo znotraj vsakega naroda in med vsemi narodi. Člani se zavezujejo, da bodo nasprotovali vsaki obliki zatiranja svobode izražanja v deželi in skupnosti, kateri pripadajo, in prav tako povsod po svetu, kjer je to mogoče. PEN se izreka za svobodo tiska in nasprotuje samovoljni cenzuri v mirnem času. Verjame, da je za potrebno napredovanje sveta k više organiziranemu političnemu in gospodarskemu redu nujna svobodna kritika vlad, administracij in ustanov. In ker svoboda vsebuje prostovoljno omejevanje, se člani zavezujejo, da bodo nasprotovali slabostim svobodnega tiska, kakršne so lažnivo poročanje, namerne neresnice in ponarejanje dejstev v politične in  osebne namene.

Ali bomo torej rekli: Smrt janšizmu, svoboda narodu! Naj žive načela PEN-a!

Dimitar Anakiev

PS. "Ne pada sneg da pokrije breg nego da zveri pokažu tragove"




1 comment: