Wednesday, May 28, 2014

"NAROD JE ODBACIO VLADU EVROPSKE UNIJE" (Čitanje radničke štampe)





Čitanje radničke štampe: 
"NAROD JE ODBACIO VLADU EVROPSKE UNIJE"

Kod nas ne postoji radnička štampa. Bez obzira što su nazivi novina ponekad još uvek socijalistički, pa se još nailazi na "Borbu" ili "Borca" novinari ovih prostora zaradjuju svoj hleb nasušni služeći kapitalu i kapitalistima,  ili "naciji" kao formaciji podredjivanja radništva "klasne saradnje" a neki put direktno tajkunima i njihovim parcijalnim interesima. Jedan od najboljih primera je centralni slovenački časopis "Delo" ("Rad") koji bi po karakteru svojih informacija i tekstova morao nositi naziv "Kapital" a ne "Rad". Ovakve mimikrije su svakodnevna stvar na Balkanu pa nije čudo što se iza "slobodarskih" naslova skrivaju reakcionarni sadržaji i stranputice. Jedan od glavnih zadataka gradjanskog društva je držati pokrete radnika na stalnoj stranputici, nedati im da izadju iz magle, naterati ih da služe gradjanskim ideologijama, onim istim koje ih porobljavaju. 
Zato je dobro pogledati šta zapravo pišu prave "Radničke novine" i kakve su pozicije radnika u Evropi - pozicije radnika a ne buržuja, gradjana, koji radnicima vladaju ili ih prodaju i preprodaju krupnom kapitalu. Tako na prvoj strani br. 303 (današnji broj) francuskih "Radničkih novina" - organ Partije nazavisnih radnika (POI), odmah vidimo veliki naslov koji komentariše permanentni neuspeh evropskih izbora, njegov stalni demokratski deficit, koji gradjanskoj eliti ne smeta da EU nameće kao "naprednu" državnu formaciju iako je to najreakcionarnija formacija globalnog kapitala, finansijskog i bankarskog sektora, krvopija radničke klase i naroda.




Veliki deo časopisa analizira vrlo detaljno ove izbore idući od zemlje do zemlje i neostavljajući ni malo sumnje da je u svim evropskim državama EU reakcionarna tvorovina i omča oko vrata radničkoj klasi. Kako je to različito od naše plaćeničke novinarske mašinerije koja gure svoje radnike i narod na nož stranom kapitalu pomažući mu da od Balkana načini svoju koloniju.



Na strani 6. je izveštaj o štrajku u kome je učestvovalo 22.000 radnika, na strani 9. je reportaža sa proslave godišnjice Pariske komune a pri kraju su vesti iz sveta sa novostima o Nemačkoj klasnoj borbi i sprezi evropskog kapitalilzma u Ukrajini.






Zamislite jedan takav časopis kod nas! Koliko vlada bi moralo pasti u sekundi. Zato nas drže zavezanih očiju.


D.A.

No comments:

Post a Comment