Tuesday, May 27, 2014

U SUSRET BALKANSKOJ RADNIČKOJ KONFERENCIJI





U SUSRET BALKANSKOJ RADNIČKOJ KONFERENCIJI
u Ljubljani, 13-14 septembra, 2014

Nakon pada Berlinskog zida neolibralizam je zagospodario svetom. Na celoj zemljinoj kugli uskraćuju se radnička prava i uništavaju tekovine radničkog pokreta. Na celoj zemljinoj kugli radničkom pokretu se nameću ideologije koje mu vladaju kao da sam nema pravo na svoju vlastitu ideologiju. Sa ciljem uništavanja tekovina socijalističkog društva Balkansko poluostrvo bilo je celu deceniju pretvoreno u ratnu zonu  a zatim je umrvljeno. Balkan je pretvoren u koloniju svetskog kapitala sa marionetskim vladama. Radnički pokret  Balkana, sa revolucionarnom tradicijom i istorijskim uspesima, podeljen je po etničkim šavovima da bi se lakše podredio i opljačkao. Nacije i nacionalne države postaju tamnice opljačkanog radništva. Uprkos svestranoj ofanzivi kapitala radnici se grčevito odupiru i formiraju se mnogi džepovi dugotrajnog otpora. Štaviše, masovni pokreti narodnih masa srušili su vlade u Bugarskoj i Sloveniji, dok su Tuzlanski revolucionarni radnici i narod BIH za samo par dana uništili do temelja režim Dejtonske nadvlade. Njihove parole "Nećemo da nas nacionalno delite" i zahtevi za narodnom vlašću uzdrmale su poredak i pokazale pravac kojim treba ići.
U vreme kada se kapital globalno ujedinjuje radništvo se osudjuje na nacionalne okvire a postaje jasno da nacionalni aparati služe ugnjetavanju radničke klase. Radnički pokret koji želi da se njegova reč čuje mora postati internacional, mora se ujedinjavati. Posebno to važi za Balkan a još više za prostor bivše Jugoslavije.
Izbrisani jugoslovenski radnici Slovenije proveli smo dve decenije u borbi protiv administrativnog etničkog čišćenja koje su sprovodile sve slovenačke vlade podržane od strane svojih sponzora zato da bi uništile istorijski dokazano, pobedonosno "bratstvo i jedinstvo". Ali nisu uspeli: preživeli smo i nastavljamo borbu svesni da ta borba može postati značajna jedino ujedinjena sa borbom radnika iz drugih država regiona i celog sveta. Ako se moćni kapital ujedinio koliko tek moramo mi ojadjeni i oslabljeni da se ujedinjujemo sa ciljem borbenog jačanja. Ujedinjenje radništva nezavisnog od kapitala je uslov radničke snage. Zato Društvo izbrisanih radnika ZID organizuje na okupiranom, neokolonijalnom Balkanu prvu medjunarodnu konferenciju nezavisnih radnika. Na konferenciji će učestvovati radnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije i Grčke sa gostima iz Italije i Austrije. Naši ciljevi su sledeći:

-negovati radnički internacionalizam i drugarstvo
-demonstrirati snagu radničkog zajedništva
-diskutovati teme od značaja za radničku borbu i izmeniti iskustva

Pored referata na temu radničkih borbi glavne teme Balkanske radničke konferencije biće

-"Nema dobre privatizacije"
-"Balkanska radnička konfederacija"

Proleteri svih zemalja ujedinite se!


U Ljubljani, 27. maja, 2014

No comments:

Post a Comment