Monday, October 21, 2019

HANDKE JE OTVORIO TABU, ZATO PLJUJU PO NJEMU (iz pisma prijatelju)

Dragi prijatelju,

hvala veliko za pismo i tekst Bore Ćosića iz Danasa od 20 oktobra.. Reč je svakako o kultivisanoj diskvalifikaciji Handkea (putem poređenja) koja se veoma razlikuje od pljuvanja i monstruoznih uradaka propagande koje sam čitao u XXZ što me je nateralo da javno prekinem saradnju sa tom redakcijom (puca iz snajpera sa Limonovim, ore masovne grobnice, kupa se u krvavoj Drini i slično). 
Doduše, i Perin zamenik, Toma Marković, koji je sve to lepo spakovao, u komunikaciji sa mnom pokušao je taktikom poređenja (sa Ezrom Paundom, pa dalje) da opravda svoj uradak, ali ta poređenja su potpuno trivijalna i uz to lažna i manipulativna. Jer reč je o ljudima koji su duboko pripadali nekoj ideologiji, a mnogi i aparatu (aparatčiki) i pritom pisali stvari koje su kompromitujuće, i to veoma. Sve to kod Handkea nije slučaj, pre svega nije aparatčik, nije ideološki fanatik i nije napisao ni redak koji bi ga kompromitovao. 
Dakle prisustvujemo jednoj velikoj fabrikaciji laži o Handkeu, sa različitim nivoima diskvalifikacije, iza koje stoji određeni novac i politička volja. Po mom skromnom mišljenju reč je o tome da je Handke otvorio tabu, koji ne sme da se otvara, a taj tabu je Milošević. Američki liberalni kapital koji stoji iza ratova u ex-YU (pa i iza Miloševića) predstavlja Miloševića kao isključivog krivca za ratove, kao nekakvog solo-ludaka-manijaka koji ratuje i pobija a ustvari je on bio samo jedan od izvršitelja u strogo kontrolisanom nacionalističkom projektu rasturanja Jugoslavije, što žele da spreče da izađe na vidilo. Može se desiti da će se pokazati da je i Srebrenica bila dogovorena sa tri strane (američke, srpske i bosanske) jer je taj monstruozni zločin bio svima potreban: bez tako nečega nema rasturanja Jugoslavije, Bošnjaci su na mučeništvu dobili naciju a Srbi teritorije. Zato se tako puca baražnom vatrom, pa je i jadni Slavoj Žižek morao da ga pljune, a on sigurno ne pljuje bez nadoknade. Itd.

Danas sam bio u Grebinju, rodnom selu Handkeovom, malo iz želje da ga sretnem, a više sa namerom da ostavim neki pozitivan pesnički zapis, koji će bar za trenutak prekinuti ludilo i histeriju napadanja na pisca.
Ako te bude interesovalo, evo 12 haikua iz Grebinja, već sam ih objavio svuda redom: https://kamesanhaikublog.blogspot.com/2019/10/misticni-susret-sa-handkeom-u-grebinju.html


Dimitar Anakiev
 20.10.2019

No comments:

Post a Comment