Tuesday, April 29, 2014

ZAKAJ SLAVIMO PRVI MAJ?




Dimitar Anakiev
ZAKAJ SLAVIMO PRVI MAJ?

Prevladujoča kultura neoliberalizma briše vse lokalne kulture in predvsem uničuje kulturo delavskega gibanja. Tam, kjer ne more uničiti, preimenuje in spreminja pomen. To še posebej velja za najbolj priljubljena delavska praznika: 8. marec in 1. maj, ki sta mednarodno priznana. Vendar sta ta dva praznika, ki oba označujeta boj delavcev za delavske pravice - bila spremenjena že v obdobju vladavine stalinizma v ne tako zelo jasna pojma: "dan žena" in "praznik dela", ker socialistični birokrati niso želeli poudarjati boja - potrebovali su ubogljive delavce. Vendar oba praznika praznujeta in častita BOJ delavcev  za delavske pravice. Prvi maj obeležuje stavke delavcev, ki so potekale 1886, 1894 in 1919 v Chicagu in Clevelandu in so bile brutalno v krvi zatrte s strani policije. Na stavki v Chicagu leta 1886, v kateri so bili ubiti 4 delavci, so zahtevali 8-urni delavnik!
Neoliberalne institucije danes, pod vodstvom EU, želijo prepovedati simbole delavskega gibanja. Emancipatorne simbole: rdečo zvezdo, srp in kladivo izenačujejo z genocidnimi oznakami fašizma. Poskušajo izbrisati zgodovino delavskega gibanja. Vendar pa je ena od pravic delavcev, imeti pravico do svoje lastne zgodovine - te nima nihče pravice brisati in prepovedati. Boljševiška revolucija in narodnoosvobodilna gibanja po vsem svetu (vključno z našimi) ter njihovi simboli so ponosni del zgodovine delavskega gibanja - ne dovolimo jim, da bi jih prepovedali! Ohranimo simbole in slavno zgodovino delavskega gibanja! Oni jo hočejo prepovedati, zato, da bi skrili njen zmagovalen značaj.

Tovarišice in tovariši, v imenu Zveze izbrisanih delavcev - ZID, vam čestitam Prvi maj - praznik delavskega boja za delavske pravice!

No comments:

Post a Comment