Saturday, April 12, 2014

ZBOR PROTI MARKSIZMU





Dimitar Anakiev

ZBOR PROTI MARKSIZMU
(Panoptikum, RTV SLO1, 23:40-00:40)

Kakšna je razlika med "Zborom za republiko" in "Zborom proti marksizmu"? Ni dejanske razlike, obe skupini– prva na "desni", druga na "levi"– služita svoj kruh pri neoliberalnih gospodarjih in pojeta to kar so jim kapitalistični veljaki naročili.
Desetega aprila 2014, samo en dan po tistem, ko smo marksistični aktivisti v Tovarni Rog (dvorana Živka Skvotca v osrednji stavbi, levo) razpravljali na temo "Nujnost in aktualnost Revolucije, primer Bosne in Slovenije" je TV Slovenija zbrala imanentno skupino "kontrasov" z namenom anti-marksistične propagande. V oddaji Panoptikum so se tako zbrali filozof Igor Pribec, politikologinja Vlasta Jalušič, politikolog Luka Mesec in sociolog kulture Jože Vogrinc. Njihova tema diskusije je prav tako bila revolucija ampak vulgarno in zlovešče podnaslovljena v obliki grožnje: "Boš žrl, boš žrt". Poglejmo tipične izjave:

"Vprašanje je ali je revolucija, ki jo vodijo revolucionarji, še smiselen koncept v razvitem svetu, ki temelji na demokraciji, človekovih pravicah in razviti tržni ekonomiji..." (Igor Pribec)

"Boljševiki so razumeli, da samo diktatura proletariata zagotovi nastanek nove družbe, kar je iluzija..." (Jože Vogrinc)

"Razmišljamo o zelo zastarelih kategorijah, kot je recimo razred. Razred je nekaj kar je odmrlo, kar ne obstaja več..." (Vlasta Jalušič)

"S tem, ko smo se imenovali iniciativa za demokratični socializem, smo se obvezali, da bomo temeljite spremembe dosegli po demokratični poti..." (Luka Mesec)


Opažamo, da je filozof Pribec s pomočjo eufemizma "razvita tržna ekonomija" podal kontradiktorno izjavo in sicer, da je diktatura kapitala bazirana na človekovih pravicah (?!), medtem ko sociolog Vogrinc poda obskurno izjavo iz katere se ne da točno razbrati ali so boljševiki narobe razumeli marksizem ali pa je marksizem sam po sebi iluzija? Še bolj nejasna je politikologinja Vlasta Jalušič, ker je res težko razumeti kako je odmrl vse močnejši razred bogatih lastnikov ? Tudi za njihove vse številčnejše žrtve, ki so vse bolj siromašne - razred proletarcev - ne vemo ali je res odmrl, ker sami sodimo v razred proletariata in dobro vemo, da smo za enkrat še živi, ali pač...?! Ampak, če so prve tri izjave le volontaristično zamegljevanje naivnih gledalcev, je četrta izjava mladega Meseca že dobro osmišljen ponaredek s kvazi znanstvenim pridihom. Sintagma "demokratični socializem" namreč - zahvaljujoč dodatku "demokratičen"- v svoji biti predstavlja negacijo demokratične narave socialistične emancipacije. Po Mesecu je socializem, kot fenomen, esencialno nedemokratičen, se pravi, da je v biti isto kot stalinizem. Enačenje socializma in stalinizma se je začelo že v času stalinizma samega in je očitno globoko zakoreninjeno tudi v slovenski družbi. Poglejmo kaj pravi sociolog Vogrinc v omenjenem Panoptikumu: "Boljševistični teror se je začel krepko po tem ko je boljševistična partija bila edina partija na oblasti in je bil razumljen kot poglobitev revolucije, kot poskus eliminacije kmetov kot tistega razreda, ki bi lahko kolo zgodovine obrnil nazaj." To je očitno stalinististna izjava, stalinistično tolmačenje socializma in revolucije. Pri tej izjavi se boljševizem enači s stalinizmom in stalinistični kontrarevolucionarni teror, vperjen proti trockistični opoziciji in proti vsem revolucionarnim elementom, se razglaša za revolucionarno dejanje, za poglobitev revolucije, medtem ko so kmetje, ki so bili nosilci revolucije, razglašeni za kontrarevolucionarni razred. To je najbolj klasičen stalinizem - v enem stavku pokaže tako rekoč celotno naravo stalinistične termidorske kontrarevolucije...!  Poglejmo še nekaj izjav članov ad hoc zbranega "zbora proti marksizmu" TV Slovenija:

"Inštitut državljanske nepokorščine in človekove pravice sta okvir, ki omogoča kanalizacijo najbolj radikalnih uporov znotraj družbenega reda..." (Igor Pribec)

"Levica je bila tako globoko poražena da tudi po petih letih krize praktično še ni jasne platforme, ki bi jo levica ponudila milijonom na ulicah Evrope in Amerike..." (Luka Mesec)

"Imamo različne marksizme..." (Jože Vogrinc)

"Danes je na Evropo treba gledati iz Afrike. V Afriki zelo težko govorimo o razredih. Obstaja ogromna večina tistih, ki so popolnoma izključeni iz katerega koli razreda..." (Vlasta Jalušič)


Poleg tega, da se je v Panoptikovi diskusiji sam termin revolucije uporabljal zelo ohlapno (za revolucijo štejejo državne udare in kontrarevolucije ter celo osamosvojitev Slovenije - ki se je odvijala striktno po veljavnem pravnem redu in ustavi SFRJ, sledeč Leninističnemu načelu "pravice naroda do samoodločanja vključno z odcepitvijo"- ki se šteje kot vrsta "žametne revolucije" ?!) in se je s tem dodatno ustvarila zmeda pri gledalcih, vidimo še, da se poskuša marksizam zanikati na vse mogoče načine: začevši s kvazi-znastveno relativizacijo, prek hvalnice družbenemu redu in zanikanjam "jasnosti platforme", pa vse do absurdnega eskapizma na južni tečaj in druge celine, ker med pingvini baje marksizma ni. Ne vam pa kako razložiti, da v Afriki ni razredov? Kako pride do "izključevanja" iz razreda revnih, na primer? Verjetno tako, da se revnim razdelijo zemlja in tovarne, bogate pa razlastijo...? Panoptikum RTV SLO1 zares pokaže kako nizke so veje na katerih sloni slovenska družba. Verjetno se zaradi tega, RTV Slovenija ni odločila objaviti to absurdno anti-marksistično diskusijo na svojem multimedijskem portalu. Propagandni izdelki morajo hitro udariti, izzvati željen efekt in potem hitro izginiti, zato, da ne bi bili dostopni znanstveni analizi. Kajti znastvena analiza dejstev je že, seveda, domena marksizma. Tako pa celo Žižek lahko trdi, da ni sodeloval pri kampanji za vstop Slovenije v NATO.

No comments:

Post a Comment