Monday, April 21, 2014

UKRAJINA, RUSIJA IN BALKAN



Dimitar Anakiev
UKRAJINA, RUSIJA IN BALKAN

Neoliberalističen naskok na Ukrajino s pomočjo neofašistične pete kolone in "Jugoslovenizacija" te dežele, ki jo je že Bismark imenoval "ključ za okupacijo Rusije", odpira strateška vprašanja, ki se nanašajo na usodo Vzhodne Evrope in tudi na Evroazijo kot celoto... Glavni strateg Evroazijske geopolitike ZDA je že dlje časa ameriški strateg poljskega rodu Zbigniew Brzezinski, bivši svetovalec za varnostna vprašanja Jimmija Carterja, človek ki je izumil in udejanil  "sanitarni koridor" okrog Sovjetske zveze (politika izolacije in izčrpavanja z ustvarjanjem nenehne napetosti in  konfliktov v soseščini) in je tudi idejni tvorec tajne varnostne operacije CIA, ki je ustvarila talibansko opozicijo takratni pro-sovjetski vladi v Kabulu, ki je privedla do sovjetske intervencije v Afganistanu in posledično do zloma Sovjetske zveze. Zbigniew Brzezinski je provokacijo CIA v Afganistanu, večkrat imenoval za "genialno zamisel", posledični islamski radikalizem z Al Kaido pa kot "majhno ceno, ki so jo ZDA morale plačati za uničenje komunizma..." Sin Zbigniewa Brzezinskega, Mark Brzezinski, je danes svetovalec za varnost v Obamini vladi in zato opažamo strategijsko kontinuiteto nenehnih obmejnih konfiktov okoli Rusije, ki je zaradi svojega bogastva, pravi cilj politike neoliberalizma v Evroaziji. Brzezinski starejši je večkrat omenjal strategijo naskoka na Rusijo z metodo imenovano "rollback", ki so jo uporabili v Jugoslaviji in Ukrajini po znani shemi: 1. peta kolona (opiranje na neofašistične skupine in posameznike in tradicijo kolaboracije z fašizmom in nacizmom iz druge svetovne vojne) 2. coup d'etat v obliki "mavrične revolucije" 3. kosanje in slabitev države z namenom izčrpavanja naravnih virov (neokolonializem).
V tekstu "Geostrategija za Evroazijo" iz 1997, Zbigniew Brzezinski meni, da bi se Rusijo moralo razkosati na tri države: Evropsko Rusijo, Sibirsko Republiko in Republiko Daljnega Vzhoda(1). Tako bi multinacionalne korporacije prišle do ruskega bogatstva, Rusijo pa uničile in kolonizirale–star načrt, ki ga je onemogočila Oktobrska revolucija in ustanovitev močne Sovjetske zveze. Ali je zdaj prišel trenutek resnice za Rusijo?
Vidimo, da se super-tajkun Putin odziva podobno kot Milošević, se pravi, sprejema vlogo imperialistične kolaboracije pri kosanju Ukrajine upajoč, da se bo izognil njeni usodi. Če pa to ne bo mogoče, kar je zelo verjetno, bo še vedno lahko igral vlogo vazala in guvernatorja v enem od razkosanih delov Rusije. Vprašanje je ali je obstajala druga možnost za Putina in ali je obstajala druga možnost za Miloševića, kot to, da sta postala orodje ZDA in neoliberalne kolonizacije? Zdi se da ne, ker brutalnost neoliberalizma ne pozna meja.

Vprašanje je kako potem opredeliti politiko anti-kolonialnega odpora na Balkanu, ko vidimo da se z lahkoto podirajo večji in močnejši državni sistemi? Kot edina mogoča pot se kaže politika nove socialistične združitve etnično razkosanega Balkana -začevši z izobraževanjem in političnim razodetjem kot katalizatorjem in nosilcem vloge združevanja - ker razkosani Balkan, tako kot razkosana Bosna, ne more biti nič drugega kot kolonija.



(1) Behind the Ukraine, Brzezinski wrote in 1997, a second step needed to be prepared. "Given the country's size and diversity, a decentralized political system and free-market economics would be most likely to unleash the creative potential of the Russian people and Russia's vast natural resources. A loosely confederated Russia -- composed of a European Russia, a Siberian Republic, and a Far Eastern Republic -- would also find it easier to cultivate closer economic relations with its neighbors. Each of the confederated entities would be able to tap its local creative potential, stifled for centuries by Moscow's heavy bureaucratic hand. In turn, a decentralized Russia would be less susceptible to imperial mobilization" (Geostrategic for Eurasia, Foreign Affairs, 1997).

What is at stake, behind this, are the immense natural resources -- Russia's mines, natural gas and oil. It is the "useful Russia" -- just like what the Brookings Institute said, in 1993, of Africa, when speaking of a "useful" Africa (its wealth) and a "useless" Africa (the Africans).

No comments:

Post a Comment