Monday, April 21, 2014

UKRAJINA, RUSIJA I BALKAN



Dimitar Anakiev
UKRAJINA, RUSIJA I BALKAN

Osvajanje Ukrajine od strane neoliberalističnih sila pomoću neofašistične pete kolone i "Jugoslavenizacija" te države koju je već Bizmark imenovao "ključem za okupaciju Rusije", otvara strateška pitanja koja se odnose na celu Istočnu Evropu a takodje i na Euvroaziju kao celinu... Glavni strateg Evroazijske geopolitike SAD je već poduže američki analitičar poljskog porekla Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik za bezbednostna pitanja Džimija Kartera, čovek koji je izmislio i ostvario "sanitarni koridor" oko Sovjetskog saveza (politika izolacija i iscrpljivanja sa generiranjem neprestane napetosti i konflikta u susedstvu) i koji je takodje idejni tvorac tajne bezbednoste operacije CIA pomoću koje su stvorili talibansku opoziju tadašnjoj pro-sovjetskoj vladi u Kabulu, koja je dovela do sovjetske intervencije u Avganistanu i posledično do sloma Sovjetskog saveza. Zbignjev Bžežinski je više puta provokaciju CIA u Avganistanu nazvao "genijalnom zamisli" a posledični islamski radikalizam sa Al Kaidom "malom cenom koju su SAD morale platiti za uništenje komunizma..." Sin Zbignjeva Bžežinskog, Mark Bžežinski, je danas savetnik za bezbednost u Obaminoj vladi i zato je vidljiva kontinuiteta neprestanih pograničnih sukoba oko Rusije, koja je zbog svojeg bogatstva, pravi cilj politike neoliberalizma u Evroaziji. Bžežinski senior je više puta spomenuo strategiju osvajanja Rusije pomoću metode "rollback", koju su primenili u Jugoslaviji i Ukrajini po poznatoj shemi: 1. peta kolona (oslanjanje na neofašistične grupe i pojedince i tradiciju kolaboracije sa fašizmom i nacizmom iz drugog svetskog rata) 2. coup d'etat u obliku "plišane revolucije". 3. komadanje i slabljenje države z namerom eksploatacije prirodnih resursa (neokolonijalizam).
U tekstu "Geostrategija za Evroaziju" iz 1997, Zbignjev Bžežinski piše da bi Rusiju trebalo podeliti na tri države: Evropsku Rusiju, Sibirsku Republiku i Republiku Dalekog Istoka (1). Tako bi multinacionalne kompanije došle do ruskog bogatstva, dok bi Rusiju uništile i kolonizirale - stari plan, koga je onemogućila Oktobarska revolucija i stvaranje moćnog Sovjetskog saveza. Dali sada dolazi trenutak istine za Rusiju?
Vidimo da se super-tajkun Putin odaziva slično kao Milošević, znači prihvata ulogu imperijalne kolaboracije u komadanju Ukrajine nadajući se da će izbeći njenu sudbinu. Ako to ne bude moguće, što je vrlo verovatno, još uvek mu ostaje mogućnost uloge vazala i gubernatora jednog od komada raskomadane Rusije. Pitanje je da li uopšte postoji druga mogućnost za Putina i da li je postojala druga mogućnost za Miloševića, od toga, da su postali orudje u rukama SAD i neoliberalne kolonizacije? Čini se da ne, jer brutalnost neoliberalizma ne poznaje granice.

Pitanje je kako onda opredeliti politiku anti-kolonijalnog otpora na Balkanu, kad vidimo da sa lakoćom padaju veći i moćniji državni sistemi? Izgleda da bi jedina moguća politika morala biti politika novog socijalističkog ujedinjenja Balkana - počevši sa edukacijom i političkim ogoljivanjem kao katalizatorem i nosiocem uloge udruživanja - jer raskomadani Balkan, baš kao raskomadana Bosna - ne može biti ništa drugo nego kolonija.

(1) Behind the Ukraine, Brzezinski wrote in 1997, a second step needed to be prepared. "Given the country's size and diversity, a decentralized political system and free-market economics would be most likely to unleash the creative potential of the Russian people and Russia's vast natural resources. A loosely confederated Russia -- composed of a European Russia, a Siberian Republic, and a Far Eastern Republic -- would also find it easier to cultivate closer economic relations with its neighbors. Each of the confederated entities would be able to tap its local creative potential, stifled for centuries by Moscow's heavy bureaucratic hand. In turn, a decentralized Russia would be less susceptible to imperial mobilization" (Geostrategic for Eurasia, Foreign Affairs, 1997).

What is at stake, behind this, are the immense natural resources -- Russia's mines, natural gas and oil. It is the "useful Russia" -- just like what the Brookings Institute said, in 1993, of Africa, when speaking of a "useful" Africa (its wealth) and a "useless" Africa (the Africans).

No comments:

Post a Comment