Sunday, April 13, 2014

SKUP PROTIV MARKSIZMA





Dimitar Anakiev

SKUP PROTIV MARKSIZMA
(Panoptikum, TV Slovenija1, 23:40-00:40)

Kakva je razlika izmedju "Zbora za republiko"(1) i "Skupa protiv marksizma"? Stvarne razlike nema, obe grupe - prva na "desnici", druga na "levici" - zaradjuju hleb kod neoliberalnih gospodara i pevaju to što im kapitalistične gazde kažu.
Desetog aprila 2014, samo dan nakon što smo marksistični aktivisti u Fabrici Rog (dvorana Živka Skvotca, centralna zgrada, levo) raspravljali na temu "Nužnost i aktuelnost revolucije, slučaj Slovenije i Bosne" je TV Slovenija sakupila imanentnu grupu "kontraša" s ciljem anti-marksistične propagande. U emisiji Panoptikum su se tako sakupili filozof Igor Pribec, politikolog Vlasta Jalušić, politikolog Luka Mesec i sociolog kulture Jože Vogrinc. Tema njihove diskusije bila je takodje revolucija ali vulgarno i zloslutno podnaslovljena u obliku pretnje: "Ko ždere, biće proždran". Pogledajmo tipične izjave:

"Pitanje je da li revolucija koju vode revolucionari, još uvek ima smisla u razvijenom svetu, koji temelji na demokratiji, ljudskim pravima i razvijenoj tržišnoj ekonomiji..." (Igor Pribec)

"Boljševici su razumeli da samo diktatura proletarijata osigurava nastanak novog društva, što je iluzija..." (Jože Vogrinc)

"Razmišljamo o vrlo zastarelim kategorijama, kao što je recimo klasa. Klase su nešto što je odumrlo, nešto što više ne postoji..." (Vlasta Jalušić)

"Time što smo se imenovali inicijativa za demokratični socijalizam, obavezali smo se da ćemo fundamentalne promene doseći na demokratičan način..." (Luka Mesec)

Uočili smo da je filozof Pribec pomoću eufemizma "razvijena tržišna ekonomija" izrekao kontradiktornu izjavu, i to da je diktatura kapitala bazirana na ljudskim pravima (?!), dok je sociolog Vogrinec izrekao obskurnu izjavu iz koje nije moguće tačno shvatiti da li to boljševici nisu dobro razumeli marksizam ili je marksizam iluzoran po sebi? Još je nejasnija politikolog Vlasta Jalušić, jer je teško shvatiti kako je izumrla sve moćnija klasa bogataša? Takodje njihove brojne žrtve, koje su sve siromašnije - klasa proletera - ne znamo da li je zaista izumrla, jer sami spadamo u klasu proleterijata i dobro znamo da smo još živi, ili možda grešimo...?! Ali, ako su prve tri izjave volunterističko zamagljivanje naivnih gledalaca, četvrta izjava mladog Meseca je već dobro osmišljeni falsifikat sa kvazi naučnom intonacijom. Sintagma "demokratski socijalizam" zapravo -zbog prideva "demokratski" - u svojoj suštini predstavlja negaciju demokratske prirode socijalističke emancipacije. Po Mesecu je socijalizam, kao fenomen, esencijalno nedemokratičan, to znači u suštini isto što i staljinizam. Izjednačavanje socijalizma i staljinizma je otpočelo već u vreme samog staljinizma i očito je duboko ukorenjeno u slovenačkom društvu. Pogledajmo što kaže sociolog Vogrinc u pomenutom Panoptikumu: "Boljševički teror otpočeo je davno nakon što je boljševička partija postala jedina partija na vlasti i bio je shvaćen kao produbljenje revolucije, kao pokušaj eliminacije seljaštva kao one klase, koja bi mogla točak istorije vratiti nazad". To je očita staljinistička izjava, staljinističko tumačenje socijalizma i revolucije. U toj izjavi se boljševizam izjednačava sa staljinizmom i staljinistički kontrarevolucionarni teror, uperen protiv trockističke opozicije i protiv svih revolucionarnih elemenata, proglašava revolucionarnim činom, za produbljenje revolucije, dok se seljaci, koji su bili nosioci revolucije, proglašavaju kontrarevolucionarnom klasom. To je najklasičniji staljinizam - u jednoj rečenici pokaže takoreći celokupnu prirodu staljinističke termidorske kontrarevolucije...! Pogledajmo još nekoliko izjava članova ad hoc sakupljenog "skupa protiv marksizma" TV Slovenija:

"Institut gradjanske neposlušnosti i ljudska prava su okvir koji omogućava kanalizaciju najradikalnijih pobuna unutar društvenog reda..." (Igor Pribec)

"Levica je tako duboko poražena da i posle pet godina krize praktično još nema jasne platforme koju bi ponudila milionima na ulicama Evrope i Amerike..." (Luka Mesec)

"Imamo različite marksizme..." (Jože Vogrinc)

"Danas na Evropu treba gledati iz Afrike. U Africi vrlo teško govorimo o klasama. Postoji ogromna većina onih koji su potpuno isključeni iz bilo koje klase...?" (Vlasta Jalušić)

Pored toga da je u Panoptikovoj diskusiji sam termin revolucije upotrebljen vrlo labavo (u revolucije se ubrajaju državni udari i kontrarevolucije pa čak i osamostaljenje Slovenije - koje se je odvijalo striktno po važećem pravu i ustavu SFRJ, sledeći Lenjinističkom načelu "prava naroda na samopredeljenje do ocepljenja" - uračunali su ga u "plišane revolucije" ?!) i tako su gledaoci bili dodatno zbunjeni - vidimo još, da se pokušava marksizam poreći na sve moguće načine: počevši sa kvazi naučnom relativizacijom, preko pohvale društvenom redu in negiranjem "jasne platforme", pa sve do apsurdnog eskapizma na južni pol i druge kontinente, zato što medju pingvinima valjda nema marksizma. Ne mogu medjutim shvatiti zašto u Africi nema klasa? Kako dolazi do "isključivanja" iz klase siromašnjih, na primer? Verovatno tako što se siromašnim podeli zemlja i fabrike, razvlašćivanjem bogatih...? Panoptikum TV Slovenija1 zaista je pokazao na kako niskim granama se nalazi slovenačko društvo. Sigurno zato, TV Slovenija se nije odlučila da objavi ovu apsurdnu anti-marksističku raspravu na svom multimedijskom portalu. Propagandni proizvodi moraju udariti brzo, izazvati željeni efekat i zatim odmah nestati, zato da ne bi bili dostupni naučnoj analizi. Jer, naučna analiza, svakako, spada u domen marksizma. Ovako čak i Žižek može da tvrdi kako nije učestvovao u kampanji za ulazazak Slovenije u NATO.

(1) "Zbor za republiko"-Janšistička formacija

No comments:

Post a Comment