Sunday, April 27, 2014

SMRT LJUDINE GUSLARA STOJANA BUBANJE


Dimitar Anakiev

SMRT LJUDINE GUSLARA STOJANA BUBANJE


Danas je do mene došla vest o smrti Stojana Bubanje. Od kako je oboleo čuli smo se svaka 3-4 dana i te razgovore smo provodili disktujući "ozbiljne stvari", kako je Stojan voleo da kaže,  ponajviše politiku našeg Združenja izbrisanih delavcev - ZID, čiji je Stojan bio ne samo ustanovni član več i prvi i dugo vremena jedini inicijator.
U vreme kada je pokret izbrisanih bio na vrhuncu, Stojan je predvodio najaču sekciju Izbrisanih - onu sa Obale, u kojoj je bilo oko 300 članova. Stojan je bio sposoban organizator, pronalazio je sponzore i pomagače, imao poštovaoce, te su izbrisani sa Obale imali uvek najbolju reprezentaciju, svoje odštampane majce i bedževe a organizovali su i vlastite priredbe.
Kasnije, kada je pokret izbrisanih zašao u ćorsokak, Stojan je bio najglasniji kritičar slabog rada i zahtevao osnivanje novog društva koje će smoći snage za samostalnu ulogu u slovenačkom društvu.
Stojan je bio vispren čovek navikao da razmilšja svojom glavom; lažne autoritete nije poštovao i bio je nepodkupiv i nepokolebiv. Dosledno se je držao svojih uverenja i po tome je mogao biti uzor svakom od nas izbrisanih. Do zadnjeg trenutka je učestvovao u radu ZID-a, davao predloge i glasao, tumačio i komentarisao. Jedan od njegovih poslednjih predloga bio je da ZID mora uvesti nagrade za zasluge koje će se zvati "radnik" i "udarnik", jer smatrao je da naziv "radnik" vredi više od plemićkih titula: "Nema veće časti nego nazvati se radnikom", bila je jedna od njegovih zadnjih misli koje je podelio samnom u razgovoru.
Stojan je umro mlad, bio je 1958 godište. Njegovog sina Mladena i ženu sam upoznao a kćerku nisam. Stojan je došao na Obalu kao vodnik JNA po ugovoru da komanduje graničnom karaulom a ostao je celi život. Bio je omiljen medju ljudima, naočit, elokventan i stasit - pravi potomak ljutog crnogorskog kamena. Više puta mi je usput recitovao stihove iz Gorskog Vijenca, mnogo puta govor ukrašavao metaforom a zborio je direktno i otvoreno, često začinjavao reči pošalicama. Kao Crnogorac i čovek mnogih talenata, isticao se i kao pevač i guslar narodnih pesama. Prošle godine, molio me je da napišam za njega jednu političku pesmu. Napisao sam u eklektičkom narodnom stilu, imajuću u mislima "Ide Tito preko Romanije" pesmu "JANŠA IN MUSSOMELI PREČKATA JELOVICO". U interpretaciji Stojana Bubanje ova je pesma ubrzo postala internetni hit, skupvši u samo jednoj nedelji više od hiljadu gledaoca. Evo te pesme i Stojana:

https://www.youtube.com/watch?v=5ST4_7wWi5A

Neka mu je slava i hvala, ljudini, guslaru, narodnom oficiru i aktivisti,  Stojanu Bubanji!

1 comment:

  1. This is terrible news. He was a king among men, and I can't thank you enough for introducing us and allowing me to record his incredible story. Sorry for your loss.
    Best, Riley Arthur

    ReplyDelete