Monday, April 28, 2014

ZAŠTO SLAVIMO PRVI MAJ?




Dimitar Anakiev
ZAŠTO SLAVIMO PRVI MAJ?

Vladajuća kultura neoliberalizma briše sve lokalne kulture a posebno uništava kulturu radničkog pokreta. Tamo gde ne može da uništi preimenuje i menja smisao. To se naročito odnosi na dva najpopularnija radnička praznika: 8. mart i 1. maj koji su medjunarodno priznati. Doduše ova dva praznika - oba obeležavaju BORBU RADNICA I RADNIKA ZA RADNIČKA PRAVA - modifikovana su još za vreme vladavine staljinizma u ne baš jasne izraze "dan žena" i "praznik rada" jer socialistički birokrati nisu hteli da ističu borbu - njima su trebali poslušni radnici. Medjutim, oba ova praznika obeležavaju i slave radničku BORBU za radnička prava. Prvi maj obeležava radničke štrajkove koji su se 1886, 1894 i 1919 odigrali u Čikagu i Klivlendu i bili surovo i u krvi gušeni od strane policije. Štrajk u Čikagu 1886, u kojem su bila ubijena 4 radnika, zahtevao je 8 - časovni radni dan!
Neoliberalne institucije danas, na čelu sa EU, žele da zabrane simbole radničkog pokreta: emancipatorni simboli crvena petokraka i srp i čekić tretirani su kao genocidni znaci fašizma. Pokušava se da se izbriše istorija radničkog pokreta. Ali jedno od radničkih prava je takodje pravo na svoju istoriju koju niko nema pravo da briše i zabranjuje. Boljševička revolucija i narodno-oslobodilački pokreti širom sveta (uključno s našim) i njihovi simboli, ponosni su deo istorije radničkog pokreta - nedozvolimo im da nam ih zabrane!  Odbranimo simbole i slavnu istoriju radničkog pokreta! Oni je zabranjuju zato da bi sakrili njen pobedonosni karakter!

Drugarice i drugovi, u ime Izbrisanih radnika Slovenije, čestitam Vam prvi maj - praznik radničke borbe za radnička prava!

No comments:

Post a Comment